Onigiri z wędzoną fasolą

Onigiri, czyli trójkącik z ryżu z dowolnym farszem, zawinięty w kawałek nori, to chyba najbardziej popularna przekąska dostępna w japońskich 7Eleven (choć nie mówię tego z własnego doświadczenia, ale w dobie internetu pokuszę się o takie stwierdzenie).

W Polsce onigiri też już coraz częściej dostać można we wszelkiego rodzaju Żabkach i Carrefourach, choć ich cena poraża, szczególnie w zderzeniu z jakością i użytymi składnikami. W końcu zazwyczaj to łyżka majonezu wymieszana z tuńczykiem z puszki zawinięta w kulkę (trójkąt!) ryżu. Poza tym znikoma ilość farszu, którego szukać można z lupą sprawia, że na sklepowe onigiri nawet nie patrzę. Nie wspominając już o braku dostępności jakiejkolwiek wegetariańskiej czy wegańskiej opcji.

Dlatego po co przepłacać i denerwować się na markety, skoro onigiri jest proste do wykonania i możemy tam włożyć wszystko, czego dusza zapragnie? Inspiracją do farszu z wędzonej fasoli jest klasyczny azjatycki farsz z czerwonej fasoli. Tam podają ją na słodko (!), czego się boję i chyba nie chcę odtwarzać na razie w domu, póki nie spróbuję oryginału w Japonii czy Chinach. Ale wytrawną wersję z fasoli lubię i chętnie owinę ryżem i nori. Ten farsz to taka luźna wersja amerykańskiego specyfiku „refried beans”, czyli odsmażanej fasoli, która de facto wcale nie jest odsmażana. Ale po co wdawać się w szczegóły, otwierajcie puszkę fasoli, nastawiajcie ryż i do roboty:

weganskie-onigiriwege-onigiri-z-fasolasushi-japonskieonigiri-z-fasola

Składniki:

  • 120 g ryżu do sushi
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru
  • 1/2 – 3/4 łyżeczki soli
  • płatki nori

Fasola:

  • 1 puszka czarnej fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka dymu wędzarniczego (lub wędzonej papryki)
  • 1 łyżeczka srirachy
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie: furikake (mieszanka sezamu i przypraw)

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu i doprawić zaprawą z octu, cukru i soli. Odstawić do wystygnięcia.
  2. Fasolę odsączyć z zalewy i opłukać.
  3. Wszystkie pozostałe składniki oprócz czosnku i oleju połączyć w misce i wmieszać fasolę. Odstawić do marynowania na 30 min.
  4. Na oleju podsmażyć czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać fasolę wraz z marynatą i smażyć na dużym ogniu do odparowania marynaty.
  5. Tłuczkiem do ziemniaków ugnieść fasolę na niejednolitą pastę. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
  6. Złożenie: Na dłoni uformować kulkę ryżu i rozpłaszczyć ją. Do środka nałożyć łyżkę farszu i zamknąć dokładnie tak, by farsz nie wystawał. Uformować w trójkąt.
  7. Zawinąć każdy trójkąt w kawałek nori i podawać lub spakować na przekąskę w biegu.

onigirionigiri-weganskie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s