Pesto szczawiowe

Dziś przepis z serii tych ekspresowych i uniwersalnych. Ulubieniec wszystkich zapracowanych – czyli pesto, które dodać można do makaronu, sałatki, na tosty lub do marynaty i z niczego stworzyć coś. Zamiast jednak bazylii czy szpinaku, kupcie sobie świeży szczaw! Te naturalnie kwaśne liście kojarzą się często tylko z przedszkolną szczawiową, ale doskonale sprawdzą się w smacznej interpretacji klasycznego włoskiego sosu.

pesto-szczawiowemakaron-z-pestomakaron-ze-szczawiowym-pesto

Składniki:

  • 100 g szczawiu
  • 25 g nerkowców
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki płatków drożdżowych
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki zblendować lub utrzeć w moździerzu.
  2. Opcjonalnie można dodać szczyptę chili lub garść szpinaku. Nie ma potrzeby dodawania soku z cytryny, ponieważ szczaw jest naturalnie kwaśny.
  3. Podawać z makaronem, na tostach, jako dressing do sałatki, itp.

pesto

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s