Jak prosto zrobić dobrą pizzę: Verdura

Na pizzę chyba nikogo nie trzeba namawiać. Jednak zrobienie dobrej pizzy w domu to nie taka prosta sprawa. Potrzeba specjalnych mąk, kamienia do pizzy, a najlepiej to pieca, który nagrzewa się do 400℃ i oliwy sprowadzanej bezpośrednio z Włoch.

No dobra, zejdźmy na ziemię. W domu jak najbardziej można zrobić dobrą pizzę, kontrolując kalorie, jakość składników i całą resztę. Pizza wcale nie musi być niezdrowa, posypana toną sera i polana dodatkowo chochlą oliwy. Wystarczy dobry sos i dobre ciasto. Jak zrobić dobre ciasto i nie wyrwać sobie przy nim włosów z głowy? Przygotowałam kilka porad, które pomogą Wam wypracować najlepszą pizzę, jaką do tej pory robiliście 🙂

pizza-verdura

Porady:

  • Z suchych drożdży nie trzeba robić rozczynu, a wystarczy dodać je prosto do mąki. Jednak często zdarzało mi się, że drożdże były martwe i ciasto nie wyrastało. Zamiast więc marnować pół kilo mąki, lepiej jest zrobić rozczyn, by zobaczyć, czy drożdże rosną. Jeśli po kilkunastu minutach nie pojawią się bąbelki drożdżowe, należy użyć nowych drożdży i zrobić kolejny rozczyn.
  • W przepisie podaję przybliżony czas wyrabiania i wyrastania ciasta, jednak czas ten zależy od wielu czynników takich jak: pora roku, wilgotność powietrza, temperatura pokojowa… Lepiej zdać się na własne zmysły! Przy wyrabianiu ciasta ręką, łatwo jest wyczuć zmieniającą się strukturę ciasta. Jeśli więc przez 15 minut ciasto nie zmienia konsystencji i nie jest elastyczne – wyrabiajcie dalej! I odwrotnie – czasem po 5 minutach możecie mieć gotową gładką kulę ciasta.
    Za to przy wyrastaniu – ciasto powinno podwoić swoją objętość. W zimie najlepiej włączyć w piekarniku światełko – temperatura podniesie się i ciasto szybciej wyrośnie.
  • Sos pomidorowy – powinien być gęsty, nie rozwodniony, aby ciasto nie rozmiękło. Najlepiej go podgotować z przyprawami i wszelkimi aromatycznymi dodatkami, aby się zredukował. Przed smarowaniem ciasta schłodźcie sos, aby nie był gorący!
  • Dobrze jest porządnie przyprawić sos. Na przykład oregano i dużą ilością czosnku. Wyobraźcie sobie pizzę bez dodatków, z samym sosem pomidorowym (coś w stylu marinary, jednej z moich ulubionych pizz 😉). Ma być pyszna i w tej wersji!
  • Do podsypywania blatu można użyć semoliny, która ma grubszą strukturę i stworzy charakterystyczną chrupiącą skórkę na spodzie pizzy. Zwykła mąka też się jednak sprawdzi.
  • Zrezygnujcie z marzeń o podrzucaniu pizzy i przekładaniu jej do pieca wielką łopatą 😂 Przekładanie pizzy na blachę często kończy się rozerwaną pizzą lub, w najgorszym przypadku, bałaganem na podłodze. Moim sposobem na sprawne przełożenie pizzy na blachę jest rozciąganie jej bezpośrednio na kawałku papieru do pieczenia. Potem całość zsuwam delikatnie na czystą, odwróconą do góry nogami blaszkę do pieczenia. Z tą blachą wędruję do piekarnika i zsuwam z niej pizzę wraz z papierem na nagrzaną blachę w piekarniku. Et voilà!

Składniki na 4 małe pizze:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 saszetka (7g) suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 1 szklanka wody

Dodatki:

  • sos pomidorowy*
  • warzywa: cukinia, papryka, cebula, kapary, itd.
  • ser wegański
  • pesto

Przygotowanie:

  1. Przygotować rozczyn: do ok. 1/3 szklanki lekko ciepłej wody dodać drożdże i cukier. Pozostawić na 10 minut do napęcznienia. (Przeczytaj rady powyżej, aby uniknąć problemów z ciastem)
  2. Do dużej miski lub na stolnicę wsypać mąkę oraz sól i wymieszać. Zrobić wgłębienie w środku mąki i wlać rozczyn. Zagarniać mąkę widelcem łącząc masę w ciasto. Stopniowo dolewać letniej wody aż masa stworzy zwarte ciasto. Być może nie będzie potrzebna cała szklanka, lub będzie potrzeba więcej.
  3. Wyrabiać ręką lub w misie miksera aż ciasto zmieni strukturę na miękkie, gładkie i elastyczne. Może to potrwać 15 minut, albo i więcej.
  4. Gotowe ciasto włożyć z powrotem do misy natłuszczonej odrobiną oliwy. Przykryć wilgotną ściereczką i wstawić do wyłączonego piekarnika do podwojenia objętości. Moje ciasto wyrastało przez 1h.
  5. Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat i podzielić na 4 w miarę równe części. W czasie przygotowywania jednej części trzymać pozostałe ciasto pod ściereczką, aby nie wyschło.
  6. Piekarnik rozgrzać do maksymalnej temperatury (minimum 250℃). Rozgrzewać również blachę do pieczenia ułożoną do góry nogami (płaską stroną u góry) lub kamień do pizzy.
  7. Na podsypanym blacie położyć ćwiartkę ciasta uformowaną w kulę. Rozpłaszczyć dłońmi w okrąg i zacząć wbijać mocno opuszki palców w środek ciasta. To pozwoli rozszerzyć (=rozwałkować) ciasto. Pamiętać o pozostawieniu brzegu. Gdy ciasto będzie już w miarę rozpłaszczone, można pomóc sobie całymi dłońmi i rozciągać nimi pizzę.
  8. Uformowany placek posmarować sosem, ułożyć na wierzchu ulubione dodatki i skropić całość delikatnie oliwą. Zostawić na 10 minut do podrośnięcia.
  9. Piec przez ok. 7-10 minut (w zależności od temperatury piekarnika).

pizza-weganska

4 myśli w temacie “Jak prosto zrobić dobrą pizzę: Verdura

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s