🇮🇹 Caponata: sos do wszystkiego

W sezonie bakłażanów, cukinii i pomidorów nie może zabraknąć najlepszego warzywnego sosu słonecznej Italii. Wytrawny, mięsisty, ale też słodki za sprawą długiego gotowania i dodatku rodzynek, caponata smakuje wprost idealnie z makaronem, ryżem, kaszą, a nawet zwykłym chlebem z chrupiącą skórką. To również doskonały przepis do zawekowania na zimę, gdy w deszczowe i zimowe dni chcemy poczuć trochę słońca.

weganska-caponataorzo-caponata

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 bakłażan
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • (opcjonalnie) 1 umiarkowanie ostra chili
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 cukinia
  • 100 g czarnych oliwek (polecam użyć tych z pestkami, mają więcej smaku)
  • 100 g rodzynek**
  • 2 łyżki kremu balsamicznego*
  • sól i pieprz do smaku
  • (opcjonalnie) garść orzeszków piniowych

*można zastąpić 1 łyżką octu balsamicznego i 1 łyżką syropu klonowego
**rodzynki nadają słodyczy i są niezbędnym elementem w tym daniu, jeśli jednak nie cierpicie rodzynek, to polecam dosłodzić caponatę syropem klonowym lub agawą.

Przygotowanie:

  1. Przygotować warzywa: posiekać cebulę, czosnek i (jeśli używamy) chili. Bakłażana i cukinię pokroić równomiernie w małą kostkę. Wyjąć pestki z oliwek.
  2. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrojonego bakłażana, posolić i smażyć do zmięknięcia.
  3. Następnie dodać cebulę, czosnek, chili i podsmażyć do uwolnienia aromatów. Dodać cukinię i smażyć jeszcze 5 minut, aż cukinia wyraźnie zmięknie.
  4. Dodać pozostałe składniki: krojone pomidory, oliwki, rodzynki, krem balsamiczny i przyprawy. Pustą puszkę po pomidorach napełnić wodą i wlać na patelnię.
  5. Zagotować, zmniejszyć ogień i trzymać na małym ogniu przez ok. 30 – 45 minut.
  6. Na koniec dodać podprażone wcześniej orzeszki (jeśli ich używamy). Ja rzadko kupuję orzechy pinii, gdyż są bardzo drogie 😉 Jednak z powodzeniem możecie użyć nerkowców, które są równie smaczne i kremowe, lub pominąć orzechy całkowicie.

pasta-caponatacaponata

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s