Ciastka „kompostowe”

Ostatnio oglądałam na Netfliksie odcinek Chef’s table o Christinie Tosi – właścicielce cukierni Milk Bar w Nowym Jorku, na którego punkcie szaleją ludzie na całym świecie. Milk Bar serwuje słodycze rozpustne i nostalgiczne, tak jak na przykład słynne lody włoskie (nie mylić z gelato) o smaku mleka po płatkach śniadaniowych czy uzależniający crack pie.

Zainspirowana historią Tosi i jej ciastkami kompostowymi, do których wrzuca M&M’sy i chipsy ziemniaczane, podbiegłam od razu do szafki z przekąskami i słodyczami i wygrzebałam: dawno już zapomnianą, otwartą paczkę paluszków solonych, dosłownie garść najlepszego na świecie popcornu karmelowego, czekoladę z solą morską i trochę już podmiękłe chipsy z tortilli.

Te ciastka to prawdziwy ukłon w stronę rozpustnego zero waste. Przepis na ciastka to klasyczny, popularny w internecie przepis bazujący na metodzie szklankowej (za którą nie przepadam, ale w tym wypadku się sprawdza, gdyż łatwo można zwiększyć/zmniejszyć przepis używając różnej wielkości szklanek). Za to wkład, który zastosujecie jest zupełnie dowolny: przetrzepcie swoje szafki i wyciągnijcie zapomniane słodycze i dorzućcie je do ciastek. Zakochacie się w tym słodko-słonym combo!

kompostowe-ciastkaciastka-kompostoweweganskie-chocolate-chip

Składniki:

  • 1 szklanka masła roślinnego (lub oleju kokosowego)
  • 1 szklanka ksylitolu
  • 1 szklanka cukru kokosowego
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka wanilii w proszku
  • 2 1/2 szklanki mąki (użyłam pszennej i ryżowej)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki chipsów lub nachosów
  • 100 g pokruszonej gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki precelków lub pokruszonych paluszków
  • 1/2 szklanki popcornu

Przygotowanie:

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrami na jednolitą masę. Dodać mleko roślinne i wanilię i  połączyć.
  2. Do masy przesiać mąkę z solą. Zmiksować prawie do połączenia, pod koniec dodać pozostałe składniki i dowolne inne składniki (orzechy, suszone owoce, itp.).
  3. Ciasto włożyć do lodówki na 30 min. Piekarnik rozgrzać do 170°C.
  4. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układać po dużej łyżce masy. Powinno wyjść ok. 20 sporych ciastek.
  5. Piec przez 12-15 minut. Ostudzić i zajadać 😋

ciastka-z-popcornemweganskie-ciastka-z-czekolada

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s