30-minutowe kukurydziane kotlety z tofu

Panierowanie wcale nie musi oznaczać 3-częściowej stacji, na której najpierw zatapiamy coś w mące, potem w mleku, a na koniec w panierce. Ja na pewno nie mam na to czasu w ciągu tygodnia i nie chcę produkować sobie góry naczyń do mycia 😉 Te kotlety obtacza się tylko w panierce i piecze w piekarniku.

Dzięki temu kotlety z tofu są:

  • szybkie
  • proste
  • oszczędne
  • zdrowe

Nie traćmy więc czasu i do dzieła!

tofu-w-paniercesalatka-letnia

Składniki na kotlety:

  • 2 kostki tofu naturalnego
  • 1/2 szklanki płatków kukurydzianych (użyłam płatków bez cukru i soli)
  • przyprawy: po 1/2 łyżeczki: soli, pieprzu, czosnku, cebuli, słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki kurkumy
  • odrobina oleju lub oliwy z oliwek

Składniki na sos:

  • 2 duże łyżki majonezu (użyłam Cremajo 20%)
  • 2 łyżki mleka roślinnego
  • po 1/4 łyżeczki: czosnku, cebuli, koperku
  • po 1 łyżeczce octu jabłkowego i soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na szybką sałatkę:

  • garść szpinaku
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • kilka pomidorków cherry
  • 100 g zblanszowanego groszku cukrowego
  • świeże zioła: szczypiorek, mięta, kolendra
  • sos: 1 łyżka oliwy z oliwek połączona z 1/2 łyżki octu jabłkowego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
  2. Tofu odsączyć z wody i pokroić wzdłuż na pół. Połówki pokroić na 4 prostokąty.
  3. Płatki kukurydziane zmiksować z przyprawami na mąkę. Obtaczać tofu dokładnie w panierce i odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Użyć sprayu z olejem do spryskania kotletów lub delikatnie polać oliwą.
  4. Piec przez ok. 15 minut do zezłocenia panierki.
  5. Przygotować sos: wszystkie składniki zmiksować w blenderze lub wymieszać trzepaczką. Doprawić do smaku.
  6. Sałatka: w dużej misce połączyć oliwę z octem i doprawić. Wrzucić szpinak, pokrojone pomidorki i piórka cebuli, cały groszek oraz zioła i dokładnie wymieszać.
  7. Kotlety z tofu podawać na sałatce. Polać sosem lub podać go obok.

kotlety-z-tofupanierowane-tofu

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s