Kremowa zupa grzybowa

To idealna zupa na jesień: rozgrzewa, jest mocno kremowa i gęsta, przygotowana  z najsmaczniejszych, sezonowych grzybów. Cebula, czosnek i imbir oraz opcjonalne chili nie dość że rozgrzeją, to jeszcze wzmocnią odporność. Mleczko kokosowe daje niesamowitą kremowość, i podobnie jak makaron sprawia, że zupa jest bardziej treściwa. Do takiej zupy warto również dodać zieleninę – to prosty sposób na zjedzenie dziennej porcji zielonych warzyw, bo duża garść szpinaku szybko znika w zupie.

zupa-grzybowagrzyby-mleczko-kokosowe

Składniki:

  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • 1/4 chili lub 1 łyżeczka srirachy
  • 200 g podgrzybków (opcjonalnie pieczarek, borowików lub shitake)
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2 garście szpinaku
  • sól i pieprz
  • sok z 1 limonki lub cytryny
  • 100 g makaronu ramen lub ryżowego

Przygotowanie:

  1. Cebulę, czosnek, imbir i chili posiekać. W dużym garnku rozgrzać olej i podsmażyć warzywa aż zmiękną. Jeśli używamy sosu sriracha zamiast chili to również dodać  go razem z warzywami.
  2. Oczyszczone grzyby pokroić w plasterki i dodać do garnka. Podsmażać, aż wyparują wszystkie soki. Wlać tyle wody (lub bulionu warzywnego), aby przykryć zawartość garnka.
  3. Gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut. Następnie wlać mleczko kokosowe i doprawić zupę solą i pieprzem. Na koniec dodać szpinak (można uprzednio go posiekać) i wymieszać dokładnie.
  4. Ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i przelać zimną wodą.
  5. Na dnie misek ułożyć makaron. Zalać gorącą zupą i podawać skropioną sokiem z limonki lub cytryny.

zupa-azjatycka-z-grzybamizupa-azjatycka

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s