Babeczki dyniowe z serkiem kremowym

Szczerze mówiąc, nie do końca rozumiem cały ten szał na dyniowe desery. Jeszcze żadne ciasto dyniowe nie przypadło mi za bardzo do gustu, nie mówiąc już o pumpkin pie, które jest słodką mamałygą z posmakiem dyni. Długo starałam się dojść do tego, czy z dynią można zrobić coś pożytecznego jeśli chodzi o słodkie. Bo w wersji wytrawnej uwielbiam ją w każdej postaci!

I po wielu próbach, testach i degustacjach w końcu znalazłam rozwiązanie! Problemem dla mnie jest forma, w jakiej dodaje się dynię do ciast. Puree z dyni sprawia, że całość smakuje jakoś mdło i przeciętnie. Postanowiłam więc wykorzystać inny sposób na schowanie warzywa w cieście i zrobić ciasto dyniowe używając receptury na klasyczne ciasto marchewkowe. Ciasto (czy w tym wypadku babeczki) z tartą dynią smakuje obłędnie i ma lepszą konsystencję. Dynia nie „zamula”, a naturalnie dosładza i nadaje ciekawej struktury.

Do tego koniecznie zróbcie słodki i kwaskowy krem z „serka kremowego”. Ja użyłam gotowego wegańskiego „mascarpone” zakupionego w Urban Vegan. Nie próbujcie tylko samego sera bez uprzedniego odprawienia go cukrem i sokiem z cytryny. Sam w sobie jest nie do przełknięcia, ale na słodko wypada przepysznie!

Składniki na 12 babeczek:

  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 6 łyżek wody
  • 100 g ksylitolu
  • 100 g oleju kokosowego
  • 200 g dyni startej na tarce (użyłam piżmowej)
  • 40 g orzechów włoskich
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 100 g mąki
  • po 1/2 łyżeczki: soli, sody oczyszczonej, proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • po szczypcie: gałki muszkatołowej i imbiru

Składniki na krem:

  • 125 g wegańskiego serka kremowego (użyłam „mascarpone„)
  • 25 g syropu klonowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie:

  1. Siemię lniane zalać 6 łyżkami wody i odstawić na 5-10 minut do zgęstnienia.
  2. Ksylitol utrzeć krótko z olejem kokosowym w dużej misce. Dodać siemię i wymieszać dokładnie.
  3. Następnie wmieszać dynię, orzechy i wiórki.
  4. Do masy przesiać mąkę wraz z pozostałymi składnikami.
  5. Formę na 12 babeczek wyłożyć papierowymi foremkami lub natłuścić olejem.
  6. Masę wyłożyć równomiernie w formie i piec przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 150C, do suchego patyczka.
  7. Przygotować krem: wszystkie składniki utrzeć na gładki krem. Udekorować babeczki po całkowitym wystudzeniu.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s