Piernikowe brownie z sosem karmelowym

Przyznaję się – miałam dość długą przerwę w publikowaniu nowych przepisów, ale jestem przekonana, że dzięki temu brownie szybko mi wybaczycie! To wegańskie brownie idealne – ciężkie, wilgotne, mocno czekoladowe za sprawą prawdziwej czekolady zamiast oszukanego kakao w proszku, odrobinę zakalcowate (tak jak brownie być powinno!), no i przede wszystkim – piernikowe!

Grudzień przyszedł do mnie bardzo szybko, dlatego już czas na świąteczne, korzenne i piernikowe przepisy. A nic tak uroczyście nie rozpocznie sezonu świątecznego jak dzisiejsze brownie. Zakasajcie rękawy i do roboty! 🍫

Aha, zanim zaczniemy, muszę się Wam do czegoś przyznać… Łamiąc tabliczkę na kostki dla szybkiego rozpuszczenia po raz pierwszy przyjrzałam się dokładnie opakowaniu czekolady. Okazało się, że zamiast zwykłej gorzkiej czekolady, kupiłam gorzką z nadzieniem batonika Danusia. Nie wiem w jaki sposób mogłam przeoczyć to wielkie logo na pół opakowania! Nic jednak w moim domu się nie marnuje, więc mimo że nie jem takich batonów, to czekoladę wykorzystałam. I wyszło pysznie!

Nie martwcie się jednak, to nie Danusi zawdzięczać można smak brownie, bo (ku niezadowoleniu mojego brzucha) przepis testowałam kilka razy i za każdym razem wychodzi tak samo pyszny!

brownie-z-karmelembrownie-piernikowekorzenne-brownie

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g oleju kokosowego lub roślinnego masła (użyłam Alsan)
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie)
  • aquafaba z 1 puszki ciecierzycy
  • 140 g ksylitolu
  • 150 g mąki orkiszowej
  • po 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej i soli
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika*

*Użyjcie przyprawy bez dodatku cukru i mąki. Możecie również zrobić swoją przyprawę. Ja najbardziej lubię mieszankę 3 przypraw: 3 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka imbiru i 1 łyżeczka goździków w proszku).

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Kwadratową blaszkę na brownie wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Czekoladę połamać na małe kawałki i wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej.
  3. Z puszki ciecierzycy odsączyć cały płyn. Powinno wyjść ok. 1 szklanki. Ciecierzycę użyć w innym przepisie.
  4. Aquafabę zmiksować w blenderze lub mikserze z ksylitolem do uzyskania puszystej piany. Nie musi być sztywna.
  5. Do rozpuszczonej czekolady dodać pianę i wymieszać delikatnie łyżką uważając, aby piana nie opadła za bardzo.
  6. Do masy przesiać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
  7. Piec przez 20-25 min. Po 20 minutach potrząsnąć lekko foremką. Jeśli masa jest minimalnie płynna w środku, to brownie jest gotowe. W przeciwnym razie piec jeszcze kilka minut. Ja piekłam brownie dokładnie 23 minuty.
  8. Przestudzić chwilę i podawać z karmelem.

Przygotowanie karmelu:

  1. W rondlu z grubym dnem rozpuścić 80 g cukru kokosowego lub trzcinowego z kilkoma łyżkami wody. Woda powinna tylko zwilżyć cukier, nie powinno być jej zbyt wiele.
  2. Od czasu do czasu poruszyć rondlem, jednak pod żadnym pozorem nie mieszać cukru łyżką czy szpatułką, bo cukier może się skrystalizować.
  3. Gdy masa stanie się płynna i gęsta, dodać 1 łyżkę masła i 1/4 szklanki dowolnego mleka lub śmietanki kokosowej. Na koniec dodać szczyptę soli.

weganskie-brownie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s