Ciasteczka Speculoos

Kojarzycie te holenderskie korzenne ciasteczka z dekoracyjnymi ornamentami? Trochę jak nasze korzenne dzwoneczki, ale grubsze i bardziej kruche. Te świąteczne ciastka pysznie smakują do kawy, herbaty, do śniadania i do snu. W dodatku są banalnie proste i podczas pieczenia wypełniają cały dom świątecznym, piernikowym aromatem.

Nie trzeba też kupować specjalnych drewnianych form, aby wyprodukować przepyszne ciasteczka. Sprawdziłam to – okrągłe, serduszka, a nawet wycięte nożem prostokąty smakują tak samo wspaniale!

ciastka-korzenneweganskie-speculoos

Składniki:

  • 250 g jasnej mąki orkiszowej (może być też zwykła pszenna)
  • 150 g zimnego masła roślinnego lub oleju kokosowego
  • 100 g ksylitolu lub cukru kokosowego
  • 4 łyżki mleka roślinnego
  • przyprawa do speculoos: 1 łyżeczka cynamonu, po 1/2 łyżeczki mielonych goździków i imbiru
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszać z ksylitolem, solą i przyprawami.
  2. Pokrojone w kostkę masło dodać do mąki i zagnieść ciasto.
  3. Włożyć do lodówki na 1h (można zostawić na całą noc).
  4. Ciasto wyjąć z lodówki i zostawić na 5 min, aby nabrało temperatury. Piekarnik rozgrzać do 170ºC.
  5. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5-7 mm. Wykrawać ciastka szklanką, kieliszkiem lub za pomocą świątecznych foremek.
  6. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić przez 10 min w lodówce lub zamrażarce.
  7. Piec przez 13-15 minut.
  8. Upieczone ciasteczka pozostawić do ostygnięcia na blaszce. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

ciastka-korzenne-speculoosciastka-weganskie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Google photo

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s