Kojarzycie te holenderskie korzenne ciasteczka z dekoracyjnymi ornamentami? Trochę jak nasze korzenne dzwoneczki, ale grubsze i bardziej kruche. Te świąteczne ciastka pysznie smakują do kawy, herbaty, do śniadania i do snu. W dodatku są banalnie proste i podczas pieczenia wypełniają cały dom świątecznym, piernikowym aromatem.
Nie trzeba też kupować specjalnych drewnianych form, aby wyprodukować przepyszne ciasteczka. Sprawdziłam to – okrągłe, serduszka, a nawet wycięte nożem prostokąty smakują tak samo wspaniale!
Składniki:
- 250 g jasnej mąki orkiszowej (może być też zwykła pszenna)
- 150 g zimnego masła roślinnego lub oleju kokosowego
- 100 g ksylitolu lub cukru kokosowego
- 4 łyżki mleka roślinnego
- przyprawa do speculoos: 1 łyżeczka cynamonu, po 1/2 łyżeczki mielonych goździków i imbiru
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Mąkę wymieszać z ksylitolem, solą i przyprawami.
- Pokrojone w kostkę masło dodać do mąki i zagnieść ciasto.
- Włożyć do lodówki na 1h (można zostawić na całą noc).
- Ciasto wyjąć z lodówki i zostawić na 5 min, aby nabrało temperatury. Piekarnik rozgrzać do 170ºC.
- Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5-7 mm. Wykrawać ciastka szklanką, kieliszkiem lub za pomocą świątecznych foremek.
- Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić przez 10 min w lodówce lub zamrażarce.
- Piec przez 13-15 minut.
- Upieczone ciasteczka pozostawić do ostygnięcia na blaszce. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.