Dyniowa z masłem orzechowym!

Połączenie masła orzechowego i dyni może wydawać się herezją, ale to doskonała para! Pieczoną dynię często podaje się w towarzystwie orzechów, więc czemu by nie dodać ich do intensywnego, dyniowo-pomidorowego kremu?

To świetna zimowa zupa, która smakiem przypomina trochę ulubiony wegański ramen wszystkich Warszawiaków – spicy miso ramen prosto z Vegan Ramen Shop. Jeśli znacie i lubicie, to na pewno już nastawiacie garnek i szukacie w szafce masła orzechowego. 😉

dyniowa-z-miso

Składniki:

  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała marchewka (opcjonalnie)
  • 1 mała pietruszka (opcjonalnie)
  • 1/2 dyni piżmowej
  • 1/2 puszki pomidorów krojonych
  • 1 łyżka pasty miso
  • 1 czubata łyżka masła orzechowego
  • 1/2 łyżeczki harissy lub chili w proszku
  • mięta lub inne zioła do podania

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzać olej. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić ze szczyptą soli.
  2. Warzywa pokroić w kostkę. Im mniejsza kostka, tym szybciej ugotuje się zupa.
  3. Dodać wszystkie warzywa oraz harissę i podsmażyć chwilę, aż delikatnie zmiękną.
  4. Następnie dodać tyle wody lub bulionu warzywnego bez soli, by przykryć warzywa.
  5. Gotować do miękkości warzyw, ok. 10 – 20 minut.
  6. Na koniec dodać miso oraz masło orzechowe i zblendować na gładki krem.
  7. W razie potrzeby doprawić zupę do smaku solą i pieprzem.
  8. Podawać z posiekaną miętą lub ulubionymi ziołami.

dyniowa-pomidorowadyniowa-maslo-orzechowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s