Kokosowy zapiekany ryż z cynamonem

Święta, święta i po świętach… Jak zwykle w styczniu siłownie i sale fitness pełne są zmotywowanych poświątecznymi oponkami kwadransowych sportowców, a blog wypełnione po brzegi fit sałatkami.

Ale ja mówię stanowczo nie suchej sałacie z kurczakiem i fit budyniom z kalafiora. W zimie (szczególnie tak białej jak teraz) mam ochotę zaszyć się pod kocem i jeść miski gorących i kremowych, pożywnych dań, które przyniosą ukojenie przejedzonym kiszkom.

Dlatego dziś – zapomniany klasyk – ryż zapiekany w mleku z cynamonem. Pieczony z całymi laskami cynamonu i goździkami wypełnia dom korzennym aromatem. Za to mleczko kokosowe dodaje kremowości i odrobinę tłuszczyku, który wcale nie odłoży się na brzuchu!

zapiekany-ryzkokosowy-ryz-z-cynamonem

Składniki:

  • 100 g białego ryżu
  • 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
  • 400 ml wody lub mleka roślinnego
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 2 laski cynamonu i 5 goździków
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 160°C.
  2. Do prostokątnego naczynia żaroodpornego wsypać ryż, mleczko i wodę, syrop klonowy oraz przyprawy.
  3. Wymieszać dokładnie, przykryć folią aluminiową (lub pokrywką) i zapiekać przez 45 minut.
  4. Po 45 minutach zdjąć folię, przemieszać ryż i piec bez przykrycia jeszcze przez 30 minut.
  5. Ryż wyjąć, polać łyżeczką oleju i wymieszać delikatnie.
  6. Piec jeszcze 5-10 minut.
  7. Podawać gorący lub schłodzony, z cynamonem i ulubionymi owocami, np. bananem, granatem.

kokosowy-ryzryz-na-mleku

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s