Nie wiem, co wisi w powietrzu, ale tej zimy już trzeci raz jestem chora. I zdaje mi się, że wszyscy wokół mnie też! Naturalne sposoby wzmacniające odporność mam już w małym palcu: herbata z imbirem, kanapki z czosnkiem, rozgrzewające zupy i cudowne złote mleko.
Ale dni lecą z prędkością światła, które znika o 16, gdy słońce kryje się za horyzontem, a wraz z nim ucieka cała energia do ruszenia choćby palcem. Szczególnie w chorobie. Dlatego wymyśliłam, że zamiast codziennie googlować mieszankę i wyjmować z szafki wszystkie przyprawy potrzebne do złotego mleka, zrobię w końcu coś na zapas. I tak powstał złoty miód.
Złoty miód to zdrowotny miód (lub jakikolwiek syrop, który zalega w szafce i ma jakiekolwiek właściwości zdrowotne) wymieszany z cudowną, ajurwedyczną mieszanką przypraw, które w połączeniu ze sobą wzmacniają odporność i pomagają zwalczać choroby.
Złoty miód możecie użyć do przygotowania złotego mleka, złotej komosanki, czy do koktajlu na odporność. Możecie posłodzić nim herbatę, a nawet upiec złote ciasteczka! Możliwości jest wiele, a dzięki gotowemu słoiczkowi z idealną proporcją przypraw nie macie wymówki, by nie wzmacniać swojej odporności codziennie!
Składniki:
- 100 g dobrej jakości miodu / syropu klonowego / syropu ryżowego / syropu z agawy / syropu daktylowego
- 1 łyżka mielonej kurkumy
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- szczypta czarnego pieprzu
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki umieścić w rondelku i delikatnie podgrzać, mieszając do połączenia się składników.
- Przelać do szczelnie zamykanego słoika.
- Dodawać do owsianki, smoothie, herbaty, gorącego mleka, wypieków.