Prosta, orkiszowa focaccia z 4 składników

Puszysta, miękka i aromatyczna focaccia z mąki orkiszowej to najprostszy rodzaj domowego pieczywa. Gotowa w 2 godziny (razem z wyrastaniem i pieczeniem), uniwersalna, a do tego znacznie zdrowsza niż tradycyjna dzięki mące orkiszowej. Za to smakiem wcale nie odbiega od tych z dobrych włoskich restauracji.

Mąka orkiszowa smakuje dokładnie tak samo jak pszenna, ale zawiera dużo więcej błonnika. Do ciast drożdżowych najlepiej sprawdzi się drobno mielona mąka, która jest lżejsza, dzięki czemu chleb znacznie lepiej wyrośnie.

Pokombinujcie z ulubionymi dodatkami, nie zapomnijcie o dobrej jakości oliwie, a zapewniam znajomi będą pytać Was o przepis!

focacciafocaccia-orkiszowa

Składniki:

  • 500 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka soli
  • 7 g suszonych drożdży
  • ok. 300 ml wody
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • (opcjonalnie) przyprawa zataar, oliwki, pomidorki cherry, fleur de sel

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski wlać ciepłą wodę. Woda powinna mieć temperaturę ciała, czyli po włożeniu palca do wody nie powinniśmy czuć ani ciepła, ani zimna.
  2. Wsypać drożdże i wymieszać z wodą. Opcjonalnie można dodać 1 łyżeczkę cukru jako pożywkę dla drożdży. Odstawić na 5-10 minut. Jeśli drożdże zaczną pracować, to znaczy, że są ‚żywe’.
  3. Do zaczynu wsypać mąkę z solą i zagnieść ciasto. Wyrabiać ręką około 5-10 minut, aż stanie się dużo bardziej elastyczne i gładkie.
  4. Wyrobione ciasto owinąć ręcznikiem lub folią spożywczą i wstawić do ciepłego miejsca (np. do wyłączonego piekarnika) do wyrośnięcia na 30-60 minut lub do podwojenia objętości.
  5. Piekarnik rozgrzać do 220°C. Prostokątną blachę natłuścić 2 łyżkami oliwy.
  6. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i rozłożyć równomiernie w blaszce. Nakłuć ciasto palcami tworząc małe dziurki na oliwę i opcjonalne dodatki.
  7. Focaccię polać pozostałymi 2 łyżkami oliwy i ułożyć dodatki. Pozostawić na 20 minut do podrośnięcia przykrytą ściereczką.
  8. Piec przez 25-35 minut do zbrązowienia.

Porady:

  • Wyrośnięte ciasto można również zawinąć w folię i przechowywać w lodówce do 4 dni. Ciasto ‚dojrzewające’ w lodówce przez co najmniej 2 dni jest jeszcze smaczniejsze i traci charakterystyczny, drożdżowy posmak.
  • Z ciasta można również upiec płaski, bardziej chrupiący placek lub użyć jako spodu do pizzy. To uniwersalne ciasto sprawdzi się w wielu wypiekach.

orkiszowa-focaccia

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s