Ostatnio podbijają warszawski rynek kuchni koreańskich. Klejące, gumowe i gibkie – tteokbokki, czyli kluski ryżowe! To taka koreańska wersja polskich kopytek i włoskich klusek gnocchi, w wersji mocno pikantnej i krwisto-czerwonej.
Jeśli intensywna kuchnia koreańska Wam niestraszna, to danie przypadnie Wam do gustu. A jeśli wolicie pozostać w rodzimych stronach, doczytajcie to, co ‚małym druczkiem’, gdzie znajdziecie łatwo dostępne zamienniki koreańskich produktów.
Składniki na 4 porcje:
- 500 g klusek ryżowych tteokbokki*
- 1 łyżeczka oleju
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
- 1 marchew
- 1 czerwona papryka
- 1 kostka tofu wędzonego
- 4 jajka ugotowane na miękko
Sos:
- 1 czubata łyżka pasty gochujang*
- 1 łyżeczka chili w proszku gochugaru*
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka syropu klonowego lub cukru
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżki podprażonych nasion sezamu
- szczypiorek, kolendra, natka pietruszki
* To danie wymaga kilku koreańskich składników, jednak jego przepyszną wariację można przygotować z polskimi kopytkami, 1 łyżką sosu chili (lub w wersji łagodnej ketchupu lub sosu pomidorowego) i 1 łyżeczką ostrej, słodkiej lub wędzonej papryki w proszku. Nie bójcie się eksperymentować!
Przygotowanie:
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek i imbir posiekać lub zetrzeć na drobnej tarce.
- Marchew, paprykę i tofu pokroić w równej wielkości słupki.
- W dużym garnku rozgrzać olej i zeszklić cebulę, czosnek i imbir ze szczyptą soli.
- Następnie dodać pozostałe warzywa i smażyć do zmięknięcia na średnim ogniu.
- Całość zalać 2 szklankami wody (lub bulionu warzywnego) i wrzucić kluski – tteokbokki.
- Gotować na średnim ogniu mieszając często, bo kluski lubią przyklejać się do dna garnka.
- W tym czasie przygotować sos: w miseczce wymieszać do połączenia pastę gochujang, paprykę gochugaru, sos sojowy i syrop klonowy. Sos dodać do garnka i dalej gotować.
- Na początku danie będzie wyglądać jak rzadka zupa, lecz wraz z upływem czasu kluski zaczną mięknąć i oddawać skrobię, która zagęści sos.
- Gdy sos będzie gęsty i lepiący, dodać olej sezamowy i ulubione zioła.
- Podawać z jajkiem na miękko, posypane sezamem.