Tteokbokki – ostre, koreańskie kluski

Ostatnio podbijają warszawski rynek kuchni koreańskich. Klejące, gumowe i gibkie tteokbokki, czyli kluski ryżowe! To taka koreańska wersja polskich kopytek i włoskich klusek gnocchi, w wersji mocno pikantnej i krwisto-czerwonej.

Jeśli intensywna kuchnia koreańska Wam niestraszna, to danie przypadnie Wam do gustu. A jeśli wolicie pozostać w rodzimych stronach, doczytajcie to, co ‚małym druczkiem’, gdzie znajdziecie łatwo dostępne zamienniki koreańskich produktów.

weganskie-koreanskie-kluskikoreanskie-kluski-weganskiekluski-ryzowe

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g klusek ryżowych tteokbokki*
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • 1 marchew
  • 1 czerwona papryka
  • 1 kostka tofu wędzonego
  • 4 jajka ugotowane na miękko

Sos:

  • 1 czubata łyżka pasty gochujang*
  • 1 łyżeczka chili w proszku gochugaru*
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego lub cukru
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżki podprażonych nasion sezamu
  • szczypiorek, kolendra, natka pietruszki

* To danie wymaga kilku koreańskich składników, jednak jego przepyszną wariację można przygotować z polskimi kopytkami, 1 łyżką sosu chili (lub w wersji łagodnej ketchupu lub sosu pomidorowego) i 1 łyżeczką ostrej, słodkiej lub wędzonej papryki w proszku. Nie bójcie się eksperymentować!

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek i imbir posiekać lub zetrzeć na drobnej tarce.
  2. Marchew, paprykę i tofu pokroić w równej wielkości słupki.
  3. W dużym garnku rozgrzać olej i zeszklić cebulę, czosnek i imbir ze szczyptą soli.
  4. Następnie dodać pozostałe warzywa i smażyć do zmięknięcia na średnim ogniu.
  5. Całość zalać 2 szklankami wody (lub bulionu warzywnego) i wrzucić kluski – tteokbokki.
  6. Gotować na średnim ogniu mieszając często, bo kluski lubią przyklejać się do dna garnka.
  7. W tym czasie przygotować sos: w miseczce wymieszać do połączenia pastę gochujang, paprykę gochugaru, sos sojowy i syrop klonowy. Sos dodać do garnka i dalej gotować.
  8. Na początku danie będzie wyglądać jak rzadka zupa, lecz wraz z upływem czasu kluski zaczną mięknąć i oddawać skrobię, która zagęści sos.
  9. Gdy sos będzie gęsty i lepiący, dodać olej sezamowy i ulubione zioła.
  10. Podawać z jajkiem na miękko, posypane sezamem.

weganskie-tteokbokkitteokbokki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s