Marchewkowe kulki mocy

Najchętniej leżałabym przez całą zimę pod kocem z nieskończoną ilością tabliczek czekolady. Jednak wątłe pozostałości zdrowego rozsądku i czające się z tyłu głowy myśli o postanowieniach noworocznych powstrzymują mnie od ulegania pokusie.

Dlatego jako lekarstwo na zimową deprechę robię kulki o smaku ciasta marchewkowego, które koją duszę i ciało. 😉🥕 Bez cukru, bez glutenu, bez mąki i bez pieczenia. Dobre na deser, przed-treningową przekąskę, a nawet na śniadanie!

Wymagają dosłownie 10 minut pracy, a o tej porze roku tylko tyle mogę z siebie wykrzesać 😴

marchewkowe-kulkikulki-mocy

Składniki:

  • 300 g marchwi
  • 1/2 szklanki daktyli, najlepiej świeżych
  • 1/2 szklanki nerkowców
  • 1/4 szklanki wiórek kokosowych
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

  1. Marchew obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
  2. Pozostałe składniki wraz z tartą marchwią przełożyć do blendera i zmiksować tak, by masa uformowała się w zwartą kulę.
  3. Schłodzić masę w lodówce przez około 30 minut, aby łatwiej się formowała.
  4. Z masy uformować około 20 kulek. Opcjonalnie obtoczyć w wiórkach kokosowych.
  5. Przechowywać w lodówce do 7 dni.

kulki-marchewkowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s