Ucierane ciasto kokosowe

Najprostsze, klasyczne ucierane ciasto o delikatnie kokosowym smaku, z przyjemnie chrupiącymi płatkami kokosa. Ma miękki środek i lekko chrupiącą skórkę. Idealnie smakuje z poranną lub popołudniową kawą. Doskonale sprawdzi się też jako słodkie śniadanie z konfiturą i masłem orzechowym.

Ostatnio chodzą za mną właśnie takie proste ciasta, bez tłustych kremów, egzotycznych składników, skomplikowanej receptury i długiego czasu przygotowania. To ciasto to doskonała baza, którą warto zapisać w przepiśniku i eksperymentować z innymi kombinacjami smakowymi. Zamiast kokosa można użyć innych orzechów, lub pominąć je całkowicie i dodać skórkę i sok z cytryny lub pomarańczy, albo starty świeży imbir. Dajcie znać, w jakiej wersji przygotowaliście to proste i pyszne ciasto!

kokosowe-ciastociasto-kokosoweucierane-ciasto-kokosowe

Składniki:

  • 110 g miękkiego masła
  • 2/3 szklanki ksylitolu lub cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka „zerówki”
  • 2/3 szklanki mleczka kokosowego
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • opcjonalnie: podprażone płatki kokosa na wierzch

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 175°C.
  2. Wiórki kokosowe rozłożyć równomiernie na blaszce do pieczenia i podpiec do lekkiego zbrązowienia, 5-10 minut.
  3. Przesiać suche składniki w osobnej misce: mąkę, proszek, sól oraz wiórki kokosowe.
  4. Masło ucierać z ksylitolem i wanilią przez około 5 minut do uzyskania puszystej masy.
  5. Dodawać po jednym jajku i miksować dokładnie do połączenia.
  6. Do masy dodawać na przemian mąkę oraz mleczko kokosowe. Na początku dodać 1/3 suchych składników, zmiksować do połączenia, dodać 1/2 mleczka, ponownie zmiksować. Następnie dodać ponownie 1/3 mąki, pozostałą część mleczka, zakończyć na pozostałej części suchych składników.
  7. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piec przez 55-60 minut, do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu można posypać dodatkowymi płatkami kokosowymi.

prosty-chlebek-kokosowy

3 myśli w temacie “Ucierane ciasto kokosowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s