Naprawdę dobre mleko sojowe

Często domowe, a nierzadko i sklepowe mleka sojowe smakują „proszkowo”, nieprzyjemnie zgrzytają pod zębem i smakują jak woda po strączkach. Zwykle też w sklepowych mlekach lista składników jest nieprzyjemnie długa.

Jest jednak kilka trików, dzięki którym Wasze mleko sojowe będzie gęste, kremowe, pełne smaku, bez grochowego posmaku. Dodatkowo, możecie dokładnie kontrolować ilość cukru i soli lub pominąć je całkowicie.

Oto niezawodny, 4-składnikowy przepis na domowe mleko sojowe:

mleko-sojowedomowe-mleko

Składniki na ok. 2 litry:

  • 170 g ziaren soi
  • 2 l wody
  • szczypta soli
  • syrop klonowy lub inny słodzik do smaku

mleko-sojowe-domowe

Przygotowanie:

  1. Wieczorem dnia poprzedzającego przygotowanie mleka, zalej soję 2 litrami wody i odstaw na noc do napęcznienia.
  2. Gotowe ziarna powinny bez większej siły rozpadać się na pół w palcach.
  3. Do blendera dodać soję z 2 szklankami wody, w której się moczyły. Nie wyrzucać pozostałej wody!
  4. Ziarna zmiksować na gładką konsystencję.
  5. Pozostałą wodę zagotować w dużym garnku.
  6. Zblendowaną soję wlać do gotującej się wody i gotować na średnim ogniu przez ok. 6-8 minut, stale mieszając. Uwaga: mikstura może szybko wykipieć!
  7. Po ugotowaniu przecedzić mleko przez worek do mleka roślinnego lub przez drobną gazę.
  8. Dokładnie odciśniętą okarę zachować do innego przepisu (niedługo na blogu!).
  9. Mleko przelać z powrotem do garnka i ponownie zagotować. Dodać sól i słodzik do smaku, dalej gotować. Co chwilę próbować mleko – z czasem straci „strączkowy” smak.
  10. Schłodzić i używać do kawy, owsianki, deserów, sosów, itd. Spożyć w ciągu
    1 tygodnia.

ziarna-soimleko-roslinne

3 myśli w temacie “Naprawdę dobre mleko sojowe

  1. Niestety często nieprzyjemny smak mleka jest spowodowany gorszej jakości soją. Jakiej marki soji używasz?
    PS. Nie mam blendera wysokoobrotowego. Czy uda mi się zrobić mleko przy pomocy zwykłego blendera żyrafki?

    Polubienie

    1. Używam soi Sante, na pewno też sprawdzi się jakakolwiek soja bio. Jeśli nie masz blendera wysokoobrotowego, to polecam miksować trochę dłużej, ale na pewno wyjdzie 🙂 Żeby nie przegrzać miksera możesz przerwać na chwilę blendowanie i po chwili kontynuować. Pozdrawiam!

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s