Stir fry z młodej kapusty

Stir fry wcale nie musi mieć 10 niemożliwych do wypowiedzenia składników, których nie sposób dostać w zwykłym sklepie. To szybka i prosta metoda na wykorzystanie warzyw, które zalegają zapomniane na dnie lodówki. Dorzućcie do tego polskie sezonowe warzywa jak np. młodą kapustę i zdrowy obiad gotowy!

kapustastir-fry-z-mlodej-kapusty

Składniki na 2 porcje:

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1 marchewka
  • 180 g tofu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • 1-2 łyżki oleju

Sos:

  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka sosu chili
  • sok z 1/2 cytryny

Dodatkowo:

  • ziarna sezamu lub pokruszone orzechy
  • pół pęczka szczypiorku, garść mięty lub inne zioła

Przygotowanie:

  1. Tofu odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć tofu na złoto z każdej strony. Przełożyć na talerz.
  2. Z kapusty usunąć głąb, liście poszatkować. Marchewkę pokroić na cienkie plasterki. Czosnek i imbir drobno posiekać.
  3. Na patelnię wlać pozostały olej i dodać kapustę i marchewkę. Smażyć ok. 4-5 minut aż warzywa zmiękną i lekko się zarumienią. Dodać czosnek i imbir, podsmażyć jeszcze chwilę.
  4. Wszystkie składniki sosu wymieszać. Skosztować i ewentualnie doprawić do smaku.
  5. Do warzyw dodać sos i smażyć chwilę aż zgęstnieje.
  6. Podawać posypane szczypiorkiem, miętą i sezamem z ryżem lub makaronem.

stir-fry-z-kapusta

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s