Z wegańskim sernikiem do tej pory byłam na bakier. Tofurniki zwykle mają posmak tofu, albo są przesadnie kwaśne, bo tylko tak ten posmak mogą zabić. Jagielniki są zbyt budyniowate i w niczym sernika nie przypominają. Za to ten sernik, czy też raczej nernik, to strzał w dziesiątkę!
Nerkowce dają niezwykłą kremowość, za to jogurt lekkość i delikatną kwasowość, przez co nernik nie jest zbyt tłusty i ciężki. Długie blendowanie sprawia, że strukturą idealnie udaje klasyczny sernik. Spróbujcie koniecznie i nie zrażajcie się agarem! W przepisie podaję prosty trik na jego zastąpienie.
Na dole przepisu znajdziecie dokładne wartości odżywcze deseru. 1 porcja sernika (1/8 formy) ma nieco ponad 180 kcal i tylko 2 g cukru!
Składniki na spód:
- 100 g ciastek pełnoziarnistych bez cukru*
- 3 łyżki oleju kokosowego
- szczypta soli
Składniki na masę sernikową:
- 120 g nerkowców, namoczonych przez kilka godzin w wodzie
- 50 g ksylitolu
- sok z 1/2–1 cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii
- 1 kubeczek jogurtu kokosowego (160 g), polecam Planton bez cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka agar agar**
*Użyłam pełnoziarnistych ciastek Digestive bez cukru z Carrefoura. Bardzo polecam, smakują jak oryginał!
**Jeśli nie macie pod ręką agaru, dodajcie do masy 2–3 łyżki roztopionego oleju kokosowego. Pomoże on związać sernik zastygając w lodówce. W tym wypadku pomińcie 5. i 6. krok w przepisie. Wtedy jednak zmienią się wartości odżywcze deseru.
Przygotowanie:
- Ciastka pokruszyć na „mąkę”. Dodać roztopiony olej kokosowy i sól i dokładnie wymieszać aż masa będzie przypominać mokry piasek.
- Wyłożyć na spód okrągłej foremki (użyłam formę na tartę o średnicy 13 cm) i dokładnie ugnieść. Włożyć do zamrażarki na czas przygotowania sernika.
- Namoczone nerkowce odsączyć i przepłukać na sitku. Dodać do blendera wraz z resztą składników oprócz agaru.
- Zblendować dokładnie aż masa będzie gęsta, kremowa i puszysta. Można na tym etapie dodać ok. 1/4–1/3 szklanki wody.
- W małym garnuszku rozpuścić agar agar z odrobiną wody. Zagotować i gotować przez około 1 minutę. Aby uaktywnić wiążące działanie agaru należy go doprowadzić do wrzenia.
- Następnie gorący agar przelać do pojemnika blendera i zmiksować dokładnie z masą nernikową.
- Na ciasteczkowy spód wylać masę, wyrównać i wstawić do lodówki na 30-60 min.
- Po zastygnięciu udekorować letnimi owocami.