Rewolucyjny sernik bez cukru

Z wegańskim sernikiem do tej pory byłam na bakier. Tofurniki zwykle mają posmak tofu, albo są przesadnie kwaśne, bo tylko tak ten posmak mogą zabić. Jagielniki są zbyt budyniowate i w niczym sernika nie przypominają. Za to ten sernik, czy też raczej nernik, to strzał w dziesiątkę!

Nerkowce dają niezwykłą kremowość, za to jogurt lekkość i delikatną kwasowość, przez co nernik nie jest zbyt tłusty i ciężki. Długie blendowanie sprawia, że strukturą idealnie udaje klasyczny sernik. Spróbujcie koniecznie i nie zrażajcie się agarem! W przepisie podaję prosty trik na jego zastąpienie.

Na dole przepisu znajdziecie dokładne wartości odżywcze deseru. 1 porcja sernika (1/8 formy) ma nieco ponad 180 kcal i tylko 2 g cukru!

nernik-bez-cukrunernik-wegański

wegański-sernik-z-owocami-latasernik-z-nerkowcówwegański-sernik-bez-cukru

Składniki na spód:

  • 100 g ciastek pełnoziarnistych bez cukru*
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • szczypta soli

Składniki na masę sernikową:

  • 120 g nerkowców, namoczonych przez kilka godzin w wodzie
  • 50 g ksylitolu
  • sok z 1/2–1 cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii
  • 1 kubeczek jogurtu kokosowego (160 g), polecam Planton bez cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka agar agar**

*Użyłam pełnoziarnistych ciastek Digestive bez cukru z Carrefoura. Bardzo polecam, smakują jak oryginał!

**Jeśli nie macie pod ręką agaru, dodajcie do masy 2–3 łyżki roztopionego oleju kokosowego. Pomoże on związać sernik zastygając w lodówce. W tym wypadku pomińcie 5. i 6. krok w przepisie. Wtedy jednak zmienią się wartości odżywcze deseru.

Przygotowanie:

  1. Ciastka pokruszyć na „mąkę”. Dodać roztopiony olej kokosowy i sól i dokładnie wymieszać aż masa będzie przypominać mokry piasek.
  2. Wyłożyć na spód okrągłej foremki (użyłam formę na tartę o średnicy 13 cm) i dokładnie ugnieść. Włożyć do zamrażarki na czas przygotowania sernika.
  3. Namoczone nerkowce odsączyć i przepłukać na sitku. Dodać do blendera wraz z resztą składników oprócz agaru.
  4. Zblendować dokładnie aż masa będzie gęsta, kremowa i puszysta. Można na tym etapie dodać ok. 1/4–1/3 szklanki wody.
  5. W małym garnuszku rozpuścić agar agar z odrobiną wody. Zagotować i gotować przez około 1 minutę. Aby uaktywnić wiążące działanie agaru należy go doprowadzić do wrzenia.
  6. Następnie gorący agar przelać do pojemnika blendera i zmiksować dokładnie z masą nernikową.
  7. Na ciasteczkowy spód wylać masę, wyrównać i wstawić do lodówki na 30-60 min.
  8. Po zastygnięciu udekorować letnimi owocami.

wartości-odżywcze

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s