Turkish eggs, czyli pikantne jajka w jogurcie

To banalnie proste, ale jakże rozkosznie pyszne danie przyszło mi spróbować nie w Turcji, a podczas podróży po Rumunii. Kuchnia rumuńska nie zachwyca, za to rumuńskie koncepty kulinarne jak najbardziej!

Tureckie jajka to kremowe i tłuste (w najlepszym tego słowa znaczeniu) śniadanie. Gęsty, lekko kwaśny jogurt dopełniony mięciutkim jajkiem poché z wypływającym leniwie żółtkiem doprawiony ostrym masłem to idealny dip dla gorącego i chrupiącego chleba na zakwasie. Polecam spróbować!

jajka-po-tureckujajka-tureckietureckie-jajka

Składniki na 2 porcje:

  • 2 jajka ekologiczne
  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżka masła
  • szczypta chilli
  • (opcjonalnie) fleur de sel

Przygotowanie:

  1. Ugotować jajka w koszulkach: W garnku rozgrzać wodę na średnim ogniu, aby delikatnie bulgotała. W żadnym wypadku nie zagotowywać.
  2. Do małej miseczki lub filiżanki wbić jajko uważając, by nie rozbić żółtka.
  3. Gorącą wodę zamieszać kilkukrotnie, aby stworzyć wir i wrzucić delikatnie pierwsze jajko.
  4. W tej samej miseczce umieścić drugie jajko i szybko wrzucić do garnka.
  5. Jajka gotować ok. 1–2 minuty, aż białko całkowicie się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Odsączyć na ręczniku papierowym.
  6. Pikantne masło: Na patelni roztopić masło, dodać szczyptę chilli i zdjąć z ognia.
  7. Czosnkowy jogurt: Do jogurtu zetrzeć drobno czosnek, doprawić solą i opcjonalnie pieprzem.
  8. Podanie: W misce rozprowadzić jogurt, w środku ułożyć jajko. Całość polać masłem z chilli, doprawić fleur de sel lub zwykłą solą i udekorować koperkiem lub szczypiorkiem. Podawać z kawałkami podpieczonego pieczywa.

turkish-eggs

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s