Szybki i tani pomysł na boczniaki, który sprawdzi się jako dodatek do ryżu lub makaronu lub będzie dodatkiem do obiadu. Glazura do boczniaków jest słodka, słona, pikantna i aromatyczna, a same boczniaki przyjemnie chrupiące i jednocześnie mięsiste.
Składniki na 2 porcje:
- 250 g boczniaków
- 1 cebula dymka
- 2 ząbki czosnku
- kawałek papryczki chili
- 1 łyżka neutralnego oleju
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego /w wersji wege sosu teriyaki/
- 1 garść świeżego szpinaku
- sezam do posypania
Przygotowanie:
- Dymkę, czosnek i chili drobno posiekać.
- Boczniaki porwać dłońmi na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Dodać boczniaki, szczyptę soli i smażyć do zezłocenia. Nie mieszać zbyt często, aby grzyby miały okazję skarmelizować się.
- Do podsmażonych grzybów dodać posiekane warzywa i smażyć przez minutę.
- Następnie dodać olej sezamowy, sos sojowy i ostrygowy (lub teriyaki) i gotować na małym ogniu do lekkiego zgęstnienia.
- Na koniec dorzucić szpinak, przemieszać i zestawić z ognia.
- Podawać posypane sezamem, z ryżem lub makaronem ryżowym.