Boczniaki w słodko-pikantnej glazurze

Szybki i tani pomysł na boczniaki, który sprawdzi się jako dodatek do ryżu lub makaronu lub będzie dodatkiem do obiadu. Glazura do boczniaków jest słodka, słona, pikantna i aromatyczna, a same boczniaki przyjemnie chrupiące i jednocześnie mięsiste.

boczniaki-w-glazurzeazjatyckie-boczniaki

Składniki na 2 porcje:

  • 250 g boczniaków
  • 1 cebula dymka
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek papryczki chili
  • 1 łyżka neutralnego oleju
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego /w wersji wege sosu teriyaki/
  • 1 garść świeżego szpinaku
  • sezam do posypania

Przygotowanie:

  1. Dymkę, czosnek i chili drobno posiekać.
  2. Boczniaki porwać dłońmi na mniejsze kawałki.
  3. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Dodać boczniaki, szczyptę soli i smażyć do zezłocenia. Nie mieszać zbyt często, aby grzyby miały okazję skarmelizować się.
  4. Do podsmażonych grzybów dodać posiekane warzywa i smażyć przez minutę.
  5. Następnie dodać olej sezamowy, sos sojowy i ostrygowy (lub teriyaki) i gotować na małym ogniu do lekkiego zgęstnienia.
  6. Na koniec dorzucić szpinak, przemieszać i zestawić z ognia.
  7. Podawać posypane sezamem, z ryżem lub makaronem ryżowym.

boczniaki-smazone

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s