Muffiny z borówkami i kruszonką

Proste, szybkie, sezonowe muffiny z borówkami i cynamonową kruszonką. Do zrobienia w 10 minut przy użyciu 2 misek i łyżki lub widelca. Idealne na sobotni deser do kawy lub słodkie śniadanie w biegu.

fullsizeoutput_311dfullsizeoutput_311b

Składniki na 8 dużych lub 12 klasycznych muffinek:

Składniki suche:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki ksylitolu

Składniki mokre:

  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego
  • 1 szklanka borówek

Składniki na kruszonkę:

  • 1/3 szklanki mąki
  • 40 g zimnego masła
  • 2–3 łyżki cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 200°C.
  2. Ze wszystkich składników zagnieść kruszonkę i odstawić do lodówki na czas przygotowania muffinek.
  3. W dużej misce połączyć wszystkie suche składniki.
  4. Do kubka wlać olej, mleko i wbić jajko. Całość lekko rozkłócić i wlać miksturę do mieszanki suchej.
  5. Ciasto niezbyt dokładnie wymieszać widelcem lub łyżką. Na koniec wmieszać borówki.
  6. Do formy na muffiny wyłożonej papilotkami wyłożyć masę napełniając każdą muffinę do ok. 3/4 wysokości.
  7. Posypać kruszonką i piec przez 20–25 minut.

fullsizeoutput_311c

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s