Proste, szybkie, sezonowe muffiny z borówkami i cynamonową kruszonką. Do zrobienia w 10 minut przy użyciu 2 misek i łyżki lub widelca. Idealne na sobotni deser do kawy lub słodkie śniadanie w biegu.
Składniki na 8 dużych lub 12 klasycznych muffinek:
Składniki suche:
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki ksylitolu
Składniki mokre:
- 1 jajko
- 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
- 1/3 szklanki mleka roślinnego
- 1 szklanka borówek
Składniki na kruszonkę:
- 1/3 szklanki mąki
- 40 g zimnego masła
- 2–3 łyżki cukru kokosowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 200°C.
- Ze wszystkich składników zagnieść kruszonkę i odstawić do lodówki na czas przygotowania muffinek.
- W dużej misce połączyć wszystkie suche składniki.
- Do kubka wlać olej, mleko i wbić jajko. Całość lekko rozkłócić i wlać miksturę do mieszanki suchej.
- Ciasto niezbyt dokładnie wymieszać widelcem lub łyżką. Na koniec wmieszać borówki.
- Do formy na muffiny wyłożonej papilotkami wyłożyć masę napełniając każdą muffinę do ok. 3/4 wysokości.
- Posypać kruszonką i piec przez 20–25 minut.