Jednogarnkowy makaron ze składników z puszki

Przepisy z puszki: jednogarnkowy kremowy makaron

Chyba nikt nie spodziewał się, że w ciągu zaledwie kilku tygodni koronawirus z Wuhan wywróci życie całego świata do góry nogami. Przymusowa domowa kwarantanna skłoniła mnie do gotowania w nieco innym stylu niż zawsze: zamiast wyskoczyć szybko z domu po brakujące składniki, gotuję z produktów w słoikach i puszkach. Dzisiejszy jednogarnkowy kremowy makaron to początek nowej serii przepisów na gorsze czasy, gdy musimy gotować z tego, co mamy w szafce.

Makaron, soczewica, pomidory, mleczko kokosowe, oliwki, czosnek i zioła

Wszystkie składniki do przygotowania tego jednogarnkowego dania macie zapewne w szafce. Jedynym świeżym składnikiem jest tu czosnek, który zawsze warto mieć w kuchni, bo doskonale doprawia każde danie, a przy tym świetnie się przechowuje przez nawet kilka tygodni.

Ten makaron nie wymaga siekania, podsmażania, ani przygotowania żadnych składników. Po prostu wrzucacie wszystko do garnka i zostawiacie na wolnym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie uzyskacie niesamowicie kremowy, intensywny w smaku makaron, który dostarczy wszystkich niezbędnych makroskładników w diecie.

Kremowy makaron z soczewicą, czosnkiem i oliwkami

Gotowanie makaronu w jednym garnku z dodatkami sprawia, że skrobia zagęszcza danie, co nadaje jeszcze większej kremowości. Mleczko kokosowe dodaje też delikatności pozostałym składnikom, które są z natury bardzo intensywne w smaku. Całość posypana parmezanem i pietruszką (jeśli je macie pod ręką!) tworzy świetną kompozycję.

W chwilach, kiedy zmuszeni jesteśmy do siedzenia w domu, żeby zapobiegać rozprzestrzenianiu się koronawirusa, a wciąż jesteśmy zawaleni po sufit robotą, ten makaron będzie zbawieniem, bo robi się praktycznie sam!

Składniki na 2–3 porcje:

  • 100 g makaronu
  • 50 g czerwonej soczewicy
  • 400 g pomidorów w puszce
  • 150 g mleczka kokosowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki umieścić w garnku i dokładnie wymieszać.
  2. Dolać 1/2 szklanki wody i całość zagotować.
  3. Następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut lub aż makaron będzie al dente.
  4. Doprawić do smaku i podawać z pietruszką i parmezanem.

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s