Sernik japoński

Zupełnie inny niż klasyczny i ciężki sernik, sernik japoński to niebiańska chmurka, delikatna pianka z lekkim posmakiem twarogu. Wygląda jak biszkopt, ale jest niesamowicie piankowy i wilgotny, a przy każdym dotknięciu trzęsie się jak galareta. To prawdopodobnie najmniej sernikowy sernik, jaki istnieje, ale jednocześnie przepyszny i uzależniający.

Sernik japoński

Ten sernik wymaga nieprzyzwoicie małej ilości serka kremowego. Główna objętość pochodzi z ubitych na bezę białek z cukrem, co sprawia, że deser jest bajecznie lekki. Do mojego sernika użyłam pasty waniliowej, jednak klasyczna japońska wersja zawiera  skórkę i sok z cytryny.

sernik japoński

Najbardziej zaskakujące w serniku jest jego przygotowanie. Zamiast ucierania masy serowej z jajkami i cukrem, ser rozpuszcza się na delikatnym ogniu razem z mlekiem i śmietanką.

Sernik japoński

Następnie do masy dodaje się żółtka i mąkę, a na samym końcu ubite białka z cukrem, które powoli łączymy z resztą masy. Jedynym minusem jest długie oczekiwanie, bo sernik piecze się ponad 75 minut, a następnie studzi przez kolejne 30 minut w piekarniku. Ale zdecydowanie warto na niego czekać!

lM5M5w+9S9u7ptdc583nmw_thumb_68f3ZagvcGVWT0e69KqbXL0w7w_thumb_68fc

Efektem jest piankowy sernik przypominający najbardziej puszysty omlet z delikatnym serowym smakiem i aromatem wanilii. Po ostygnięciu trzeba koniecznie posypać go cukrem pudrem – sam sernik nie jest zbyt słodki, więc cukrowa pierzynka dodaje mu charakteru i niebiańskości.

QNXQpL7SShWcMc8kYY%sFw_thumb_6901

Sernik japoński wciąga i uzależnia. Trudno jest powstrzymać się przed kolejnym kawałkiem, szczególnie na podwieczorek przy filiżance czarnej kawy.

Składniki na tortownicę ok. 17cm:

  • 200 g serka, np. Philadelphia
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 100 ml mleka, dowolnego
  • 20 g ksylitolu, można zastąpić cukrem
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii¹
  • 40 g mąki pszennej
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka, żółtka i białka oddzielnie
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

  1. W rondelku połączyć serek, śmietankę, mleko oraz ksylitol. Rozpuścić na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy.
  2. W tym czasie oddzielić białka od żółtek.
  3. Do lekko przestudzonej masy serowej dodać żółtka, wanilię i przesiać obie mąki. Całość połączyć.
  4. Piekarnik nagrzać do 170°C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia² i nasmarować tłuszczem (użyłam sprayu PAM).
  5. Białka ubić mikserem ze szczyptą soli aż stworzy się rzadka piana. Następnie dodać cukier w 3 turach, po każdej dokładnie miksując, do uzyskania pół-sztywnej, gęstej i błyszczącej bezy.
  6. 1/3 bezy dodać do masy serowej i energicznie wymieszać. Następnie dodać resztę białek i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia uważając, by masa nie opadła.
  7. Gotową masę wlać do tortownicy owiniętej dokładnie od spodu folią tak, aby do masy nie dostała się woda, ponieważ sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Następnie włożyć tortownicę do większego żaroodpornego naczynia i wlać wody do około 1/3 wysokości foremki.
  8. Włożyć do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 160°C. Piec przez 20 minut.
  9. Po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec jeszcze 55–60 minut. Sernik będzie wyrośnięty, ale trzęsący się jak galareta przy najmniejszym ruchu.
  10. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i zostawić sernik przez około 30 minut do wystudzenia. Nie otwierać piekarnika. Po tym czasie wyjąć sernik i zostawić do ostygnięcia aż będzie lekko ciepły. Oprószyć obficie cukrem pudrem i podawać.

¹ Można zastąpić 1 laską wanilii lub sokiem i skórką z 1/2 cytryny.

² Najlepiej wyciąć z papieru kółko o średnicy dna formy oraz wystający ponad tortownicę długi pasek, którym wyłożymy bok tortownicy.

ZagvcGVWT0e69KqbXL0w7w_thumb_68fc

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s