Cupcakes ciasteczkowe z sernikiem Biscoff

Nie wiem, jak powinien nazywać się ten deser. Cupcakes, a może muffiny, albo po prostu sernikowe ciasteczka? To po prostu kruche ciastka uformowane w kubeczki, do których wlana jest pyszna i słodka masa sernikowa Biscoff. Idealne do gorzkiej, czarnej kawy w niedzielne popołudnie. Polecam!

biscoff-cupcakesmini-serniczki-ciasteczkowe

Składniki:

Ciasteczkowe cupcakes:

  • 55 g masła
  • 80 g ksylitolu lub cukru
  • 1/2 jajka*
  • 130 g mąki
  • szczypta soli, cynamonu i sody

Masa serowa:

  • 150 g serka kremowego
  • 50 g kremu ciasteczkowego Biscoff
  • 1/2 jajka*

* Do przepisu potrzebne jest jedno całe jajko. Można je łatwo podzielić na 2 części po uprzednim rozkłóceniu.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 175°C.
  2. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę.
  3. Następnie dodać 1/2 jajka i wymieszać do połączenia.
  4. Dodać suche składniki i połączyć w kulę.
  5. Ciasto podzielić na kulki o masie 20–25g.
  6. Włożyć do formy na mini muffiny i uformować w „kubeczki”, do których wlejemy masę serową.
  7. Składniki masy serowej zmiksować na gładką masę i wypełnić nią ciasteczkowe kubeczki.
  8. Pieczemy przez 15–20 minut. Przed podaniem posypać cynamonem i cukrem pudrem.

cupcakesserniczki-biscoff

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s