Nie wiem, jak powinien nazywać się ten deser. Cupcakes, a może muffiny, albo po prostu sernikowe ciasteczka? To po prostu kruche ciastka uformowane w kubeczki, do których wlana jest pyszna i słodka masa sernikowa Biscoff. Idealne do gorzkiej, czarnej kawy w niedzielne popołudnie. Polecam!
Składniki:
Ciasteczkowe cupcakes:
- 55 g masła
- 80 g ksylitolu lub cukru
- 1/2 jajka*
- 130 g mąki
- szczypta soli, cynamonu i sody
Masa serowa:
- 150 g serka kremowego
- 50 g kremu ciasteczkowego Biscoff
- 1/2 jajka*
* Do przepisu potrzebne jest jedno całe jajko. Można je łatwo podzielić na 2 części po uprzednim rozkłóceniu.
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 175°C.
- Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę.
- Następnie dodać 1/2 jajka i wymieszać do połączenia.
- Dodać suche składniki i połączyć w kulę.
- Ciasto podzielić na kulki o masie 20–25g.
- Włożyć do formy na mini muffiny i uformować w „kubeczki”, do których wlejemy masę serową.
- Składniki masy serowej zmiksować na gładką masę i wypełnić nią ciasteczkowe kubeczki.
- Pieczemy przez 15–20 minut. Przed podaniem posypać cynamonem i cukrem pudrem.